Protecție. Atractivitate. Funcționalitate - Ce ambalaj alegi pentru a întâlni toate aceste atuuri?
Protecția, atractivitatea și funcționalitatea sunt trei criterii pe care ar trebui să le îndeplinească ambalajele folosite la împachetarea coletelor ce urmează să ajungă la clienți. Dar, cel mai important este să ajungă în siguranță și produsele din interior să nu fie deteriorate, iar mulți clienți aleg să revină cu comenzi dacă îi atrage foarte mult și forma de ambalare.Protecția nu mai are nevoie de alte descrieri. Pentru fiecare articol în parte trebuie gândit un ambalaj corespunzător. Una este să expediezi haine, unde nu ai nevoie de protecție la șocuri, de exemplu, și alta este să pregătești pentru transport sticle, obiecte foarte fragile sau electronice și electrocasnice. Există însă ambalaje corespunzătoare pentru orice, indiferent de sensibilitate și volum.
Atractivitatea contează în ochii cumpărătorului. Da, poate ție ca și vânzător nu ți se pare atât de important. În schimb este și mai simplu și mai puțin costisitor să nu te complici cu asta. Însă, pentru unii clienți chiar contează. Este mai plăcut să despachetezi hainele dintr-un colet ambalat frumos, decât dintr-o banală pungă de plastic. Sunt situații în care nu poți să faci prea multe pentru un ambalaj atractiv, așa cum este la produsele voluminoase (mobilă, electrocasnice etc.), dar dacă vorbim de haine, bijuterii, decorațiuni și alte articole mai mici ca dimensiuni, poate ar fi o idee bună să alegi ambalaje care să fie și atractive.
Funcționalitatea ambalajelor este dată de posibilitatea de a fi utilizate și apoi pentru depozitare, de exemplu, sau de posibilitatea de a le refolosi pentru alte activități. Acest criteriu este important mai ales când vorbim de produse care sunt întrebuințate un timp, după care trebuie depozitate.
Acum, întrebarea este - Care sunt ambalajele care îndeplinesc aceste criterii? Credem că toate pot fi astfel, dacă sunt folosite în mod corespunzător și dacă mai adaugi și alte detalii care le pot înfrumuseța. Iată câteva sugestii:
● când ambalezi o sticlă într-o pungă cu bule, lipește și un sticker cu sigla brandului tău. Astfel vei schimba total aspectul și vei inspira mai mult profesionalism.
● dacă livrezi haine, renunță la banalele pungi de curierat și optează pentru cutii de carton și pentru împachetarea textilelor în hârtie kraft.
● pentru bijuterii, nu mai folosi pungile din plastic transparent, ci mergi pe varianta de cutiuțe speciale sau plicuri antisoc. E un aspect important mai ales dacă vinzi bijuterii sau diferite articole handmade.
● dacă folosești cutii pentru colete, o idee interesantă ar fi să le personalizezi. Dacă nu le poți comanda astfel, folosește-te de stickere.
● pentru a spațiile libere din colete, folosește fulgi din amidon de diverse culori sau fâșii din hârtii colorate, pentru ca totul să fie cât mai vesel.
Pentru produsele de mici dimensiuni chiar poți face multe pentru a le înfrumuseța. Mai dificil este la articolele voluminoase, dar la acestea nici clienții nu acorda mare importanță când vorbim de partea estetica, pentru că în asemenea cazuri mult mai importantă este protecția, care face diferența.